YÖNETMELİK

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÖÇ VE MÜBADELE ÇALIŞMALARI UYGULAMA
VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Trakya Üniversitesi Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Trakya Üniversitesi Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Trakya Üniversitesi Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; iç ve dış göç, uluslararası göç, göçmen ve bu konularla bağlantılı olarak danışmanlık ve eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek, sosyal sorun alanlarını dünyadaki sosyokültürel, politik ve ekonomik gelişmelerle birlikte ele alacak ulusal ve uluslararası düzeyde sosyal politika, sosyal refah ve kalkınma alanlarında disiplinlerarası kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve projeler geliştirmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkez, amacını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki alanlarda faaliyette bulunur:

a)          Gelir dağılımı ve yoksulluk, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlik, toplumsal cinsiyet, sosyal hizmet, sağlık, çevre, eğitim ve barınma gibi temel

alanlardaki sosyal sorunlara ilişkin araştırma yapmak, Türkiye’deki iç göç ile yurt dışına göç dinamikleri, Türkiye'ye yönelik dış göç ve Türkiye dışında yaşayan Türk göçmenlere yönelik araştırma ve incelemeler yapmak.

b)          Disiplinlerarası bir alan olan sosyal politika konusunda Üniversitenin ilgili enstitülerine araştırma ve eğitim faaliyetlerinde katkı sağlamak; ulusal

ve uluslararası göç hareketlerinin nedenleri, dinamikleri ve mekanizmaları, göç veren ülkeler, göç alan ülkeler, göçmenlerin uyumu gibi ilgili alanlarda seminerler düzenlemek.

c)          Merkezin faaliyet alanları ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantılar ve etkinlikler düzenlemek, iç ve dış politika alanlarındakarar vericilere, akademisyenlere ve toplumun geneline yol gösterecek yenilikçi ve nesnel bir politika tartışma platformu oluşturmak, göçlerin sosyal, siyasi, ekonomik, hukuki, demografik, dini ve kültürel boyutlarını kapsayan konularda araştırma projeleri yürütmek.

       ç)       Sosyal politikalar alanında çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlarla iş birliği yapmak; bu kurum ve kuruluşların çalışmalarına talepleri doğrultusunda katkıda bulunmak, inceleme ve araştırma yapmak, Üniversitenin ilgili kurullarının kararı ve belirleyeceği usul ve esaslarla iç ve dış göç alanlarındaki gelişmeleri izleyecek, uluslararası göç hareketlerini takip edecek bir takip merkezi oluşturmak, bu alanlardaki gerekli yayın, belge ve bilgileri içeren bir dokümantasyon merkezi ve arşiv oluşturmak.

d)          Sosyal politikalar alanında yetkin ve saygınlığı yüksek bilim insanlarını bilimsel bilgi ve mesleki deneyimlerinden yararlanmak üzere mesleki ve

akademik değişim programları kapsamında misafir öğretim elemanı olarak konuk etmek; bu alanda çalışan eğitimciler, araştırmacılar ve meslek elemanları arasında ulusal ve uluslararası düzeyde bir iletişim ağı kurmak.

e)          Merkez tarafından yapılan araştırmaları, uluslararası bilimsel standartlara uygun yayınlara dönüştürmek ve ulusal/uluslararası yayın

organlarında çalışmalar yayımlamak.

f)           Sosyal sorunların çözümünde kamuoyu oluşmasına yardımcı olacak bülten, broşür, kitap ve eğitim materyalleri hazırlamak, görsel yayın

organlarında Merkezin faaliyet alanı ile ilgili programlara katılmak.

g)          Merkezin faaliyet alanları ile ilgili uluslararası bilimsel standartlara uygun yayınların kabul edileceği ulusal ve uluslararası indekslerde taranan

süreli ve hakemli bir bilimsel dergi yayımlamak.

     ğ) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili yapılan bilimsel araştırmaları desteklemek, özgün ve yenilikçi bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla araştırmacılara ve lisans öğrencilerine burs ve ulusal/uluslararası saygınlığı olan sosyal politikalar araştırma ödülü adında ödüller vermek.

h)          İlgili mevzuat çerçevesinde danışmanlık, bilirkişilik ve benzeri faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi üzerine, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından iki kişi üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdürgörevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

c) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak.

ç) Her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporu Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, iki müdür yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda dört kez olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak Müdürün yazılı çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aşağıdaki görevleri yapar:

a)  Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık, yayın faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırmak ve talepleri değerlendirip karara bağlamak.

b)  Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

c)  Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

d)  Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.e) Danışma Kurulunun görüş ve önerilerini değerlendirerek karara bağlamak.

f) Müdürün Merkezin çalışmaları ile ilgili getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdür, Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli Üniversitenin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanları ile istekleri halinde ilgili kurum ve kuruluşlardaki uzman kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına seçilen yirmi üye olmak üzere toplam yirmi bir üyeden oluşur. Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı usulle yeni üye seçilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

(2) Danışma Kurulu Müdürün çağrısı üzerine yılda bir kez salt çoğunlukla olağan olarak toplanır. Müdür, gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü olarak da toplantıya çağırabilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmeler yapmak ve istişarî nitelikte görüş ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Bu içerik 10.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 211 kez okundu.